A Passage to India (1984)

Genul Filmului: Dramă
Calitate Film: HD

SUBTITRARE ROMÂNĂ

Synopsis

Ce s-a intamplat intr-o pestera izolata, vizitata de o tanara englezoaica si un fermecator doctor indian? Misteriosul incident naste intrebari si mai sumbre prin viziunea lui David Leam ce surprinde pasiunea, spiritul si exotismul romanului clasic a lui E.M. Foster din 1920, „India” sub ocupatie britanica.

Regizata de David Lean, pelicula de Oscar „Calatorie in India” se inspira din romanul lui E. M. Forster, actiunea fiind plasata in India anilor ’20. Adela Quested (Judy Davis), o femeie britanica educata, soseste in orasul Chandrapore, sperind ca aici va avea ocazia sa cunoasca stilul de viata autentic indian. Ea nu calatoreste singura, ci impreuna cu Mrs. Moore (Peggy Ashcroft), o femeie mai in varsta. Aici, Adela se imprieteneste cu Dr. Aziz (Victor Banerjee), un indian care nu purta haine traditionale si, in ciuda tabuurilor sociale care existau de multa vreme, el reusea sa aiba acces foarte usor in cercurile britanicilor. Intr-una dintre zile, Aziz, Adela si doamna Moore merg sa viziteze pesterile Marabar. Din acest moment, viata organizata a doctorului se da peste cap iremediabil, deoarece Adela il acuza ca o molestase intr-una dintre pesteri. Aziz este imediat arestat si, cand se afla in spatele gratiilor, afla ca toata administratia britanica este impotriva lui, dorind sa fie gasit vinovat si sa fie pedepsit exemplar. In felul acesta, toti indienii aveau sa afle ce ii asteapta daca molesteaza un cetatean britanic. Astfel, Aziz va intelege pe pielea lui motto-ul neoficial al sistemului britanic: „vinovat pana la demonstrarea nevinovatiei”.

Printre altele, pelicula a obtinut noua nominalizari si doua premii Oscar (pentru cea mai buna coloana sonora si cea mai buna actrita – Peggy Ashcroft); opt nominalizari si un premiu BAFTA (cea mai buna actrita – Peggy Ashcroft); doua nominalizari si trei premii la ceremonia decernarii Globurilor de Aur (cel mai bun film strain, cea mai buna actrita – Peggy Ashcroft – si cea mai buna coloana sonora) si o nominalizare la premiile Grammy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*